House of Nashya ;
profile affiliates free page refresh follow

disclaimer
about
 boooochakk !
你好 | 안녕하세요
Hello, I'm Nazatul Nashya Ramli .
Owner of @choychapparels [IG shop]
Nothing is impossible, we can do it !
Xingmis, ExoL & fOOdz.
 Add Me Follow Me Follow Me

bored?
ask me anything


exo-l?
click these




blog archieve
have a look

  • Calendar Photobook RM10 ❣
  • Shawl Berdezuppp !
  • Aiskrim Viral Thailand @ Elements Mall Melaka !
  • Resepi Kek Butter Rainbow
  • Pre Grad Diploma - UiTM Alor Gajah, Melaka
  • #FamVac at Tioman Island, Malaysia !
  • Hello Mee Besen !
  • K-I-O-D-A
  • Thai Malay Expo Melaka 2016
  • The Most Scrumptious Delicious Kuih Keria Antaraba...


  • please? :3
    simple survey, just click below



    chatting
    let's talking


    followers
    puhlisss

    instagram
    beep beep


    thankyou
    big clap


    Template & design was made by Adam Faiz. Thanks to Michiko for the basecode, & Wanaseoby for the useful tuto and colourful backgrounds. TQ~!



    Resepi Siakap Masak 3 Rasa *Paling Simple*
    Thursday | 3 comments
    Assalamualaikum dan Selamat Berhujung Minggu

    Macam dah lama je tak update blog kesayangan ni? Hahahaha sorry geng, saya malas dengan teruk untuk menaip sejak dua menjak ni. Lepas dah sambung Degree ni, baru ada semangat nak bukak balik lappy and typing-typing. 

    Okay, back to the agenda utama aku (minta maaf ya sebab guna panggilan kasar hewhew), tetiba rasa rajin pulok nak #kongsiresepi dengan korang. Resepi apa tuh? RESEPI SIAKAP MASAK 3 RASA. Haaaaa kau, siakap terus aku bagi. I'm not pro, but I try my best bab masak-masak ni. Alhamdulillah, family semua tak masuk wad after makan siakap 3 rasa aku ni. Xoxo hahahaha. Dah, k jom start masak !



    Bahan-Bahan untuk goreng Ikan Siakap :

    Bahan-Bahan untuk Kuah :

    Cooking Time !


    1) Goreng ikan siakap yang dah siap dilumur dengan tepung jagung + garam. Make sure minyak panas dulu tau! Baru best dengar bunyi dia kena goreng.

    2) Siap je goreng siakap, panaskan minyak untuk tumis bahan-bahan kuah 3 rasa kita pula ya.


    3) Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia *dipersilakan untuk menikmati bau tumisan niiiii

    4) Kemudian masukkan air perahan limau, sos cili, sos tiram, cili merah, cili padi dengan cili kisar. 

    5) Tunggulah sampai pecah minyak. Pastu, masukkan gula dan garam secukup rasa.

    6) Jangan lupa masukkan air, serai dengan bawang Holand tau.


    7) Agak-agak kuah macam dah pekat tu, korang masukkan nenas, timun dengan daun ketumbar.

    8) Biarkan kuah tu mereneh sikit lagi, pastu siap dihidang !


    Tadaaaaa ! Siap dah Siakap 3 Rasa kita. Kalau nak kuah banyak, letak lah air tu banyak sikit. Kitorang memang suka banyak kuah hihi. Senang je kan buat dia? Pasni boleh dah masak sendiri kat rumah. 


    SELAMAT MENCUBA UOLS ! 



    thesuperb,
    -nazatulnashya-


    Labels: , , , ,