House of Nashya ;
profile affiliates free page refresh follow

disclaimer
about
 boooochakk !
你好 | 안녕하세요
Hello, I'm Nazatul Nashya Ramli .
Owner of @choychapparels [IG shop]
Nothing is impossible, we can do it !
Xingmis, ExoL & fOOdz.
 Add Me Follow Me Follow Me

bored?
ask me anything


exo-l?
click these




blog archieve
have a look

  • G-Shock Trendy Watches That Last
  • Someone Please Help Me !
  • Pre Grad Diploma - UiTM Alor Gajah, Melaka
  • #FamVac at Tioman Island, Malaysia !
  • Hello Mee Besen !
  • K-I-O-D-A
  • Thai Malay Expo Melaka 2016
  • The Most Scrumptious Delicious Kuih Keria Antaraba...
  • Bukan Kaki Kencing, Tapi Kaki Ngencess Lah
  • It's Your Day !


  • please? :3
    simple survey, just click below



    chatting
    let's talking


    followers
    puhlisss

    instagram
    beep beep


    thankyou
    big clap


    Template & design was made by Adam Faiz. Thanks to Michiko for the basecode, & Wanaseoby for the useful tuto and colourful backgrounds. TQ~!



    Resepi Kek Butter Rainbow
    Tuesday | 2 comments
              Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kepada semua penduduk Bumi ! Haaa petang-petang macamni dengan cuaca panas terik (di area Melaka yaaa) , mesti best kan kalau dapat hirup air teh o panas lepastu tambah pulak ada kuih panas-panas. Fuhhh ! Kompem syiok kan kan kan.... Makanya, dengan ini aku nak kongsi satu resepi yang easy, orang melayu kata gampang (aikk?) kat korang semua. Harini jom kita buat Kek Butter Rainbow. Jangan lupa share gambar yea kalau dah buat Kek tu !!! :P



    Bahan-Bahan yang Diperlukan ;



    1 cawan Gula Halus
    250 gram Butter
    1 sudu kecik Esen Vanilla
    100 gram Serbuk Krim Santan
    6 biji Telur Ayam
    3 Cawan Tepung Naik Sendiri
    3-4 Pewarna Makanan

    Cara-Cara Nak Buat ;


    1) Gula + Butter + Esen Vanila dicampurkan dan diputar sehingga kembang.




    2) Tambah telur (satu per satu) lepastu baru letak serbuk krim santan.



    3) Masukkan tepung pulak. Make sure masukkan sikit-sikit, baru senang nak adun.



    4) Dah adun sebati tepung tadi? Kalau dah, korang just bahagikan kepada beberapa bekas. Ikut suka lah nak letak berapa bekas. Dan setiap bekas tu nanti, campurkan sedikit pewarna makanan.




    5) Sapukan loyang dengan margerin, pastu letakkan adunan tepung yang dah berwarna tadi ke dalam loyang dengan cara selang-seli. Haaaa, macam dalam gambar kat atas ni.



    6) Bakar selama 30 minit/180 degree atau ikut kesesuaian oven korang. Siap !



    Haaaaa ni dia kek yang dah siap. Tadaaaa. Baru keluaq oven ni cik akak. Tapiiiii, sebelum potong kek tu, sejukkan dulu yer. Kek ni atas bawah memang garing (sebab guna api atas bawah hehehe) Nama je kek pelangi, tapi takdelah kena letak sampai 7 warna. Okay, itu saje. Selamat mecuba !







    thesuperb,
    -nazatulnashya

    Labels: , , , , , ,